Новини компаній
10:20, 15 березня

Як обрати каву за смаком?

Новини компаній

Любите каву, але не знаєте яку вибрати? На якість і смак приготованого напою, безпосередньо впливає кілька основних факторів:

  • Сорт зерен.

  • Регіон зростання кавових рослин.

  • Ступінь обсмажування.

Це кілька головних пунктів. Крім них бариста радять звертати увагу на смакові нотки, на кшталт кислинки, гіркуватості або солодкості. Також кава має тіло – так-так ви не помилилися, воно буває м'яким, щільним, густим, кремовим тощо.

Хорошу, натуральну каву виготовляють у таких варіантах: гігієнічна та герметично запакована капсульна кава https://coffeeok.com.ua/ua/kofe/kofe-v-kapsulah, у зернах, мелена та інші різновиди розчинного типу напою. Різноманітність може викликати як захват, так і розгубленість. Як же вибрати відповідну за смаком каву? Пропонуємо розібратися разом із професіоналами кавової справи.

Секрети експертів щодо вибору смачної кави

Перше на що радиться звернути увагу, це сорт зерна. У виробництві та кав'ярнях використовують два – арабіка та робуста. Арабіка – елітний сорт із багатогранною смаковою палітрою і відтінками аромату. З огляду на регіон зростання, місце, склад ґрунту, кліматичні умови та інші чинники, зернятко арабіки здатне увібрати безліч цікавих смакових і ароматичних особливостей. Наприклад, на плантаціях, розташованих у гористій місцевості, зерна мають менший рівень вмісту кофеїну, ніж ті, що вирощують у долинах. Смак приготованого напою має приємний кислуватий присмак, м'яке тіло. Завдяки багатогранному смаку, в одному ковтку можна відчути шоколад, цитруси, ягоди, сухофрукти та квіткові ноти. 

Робуста, дешевший продукт, з одноманітним і плоским смаком. Рослина стійка до різного роду захворювань, тому дає великий урожай. Кава рідко використовується в чистому вигляді, вона занадто гірчить. Найчастіше це унікальні та смачні суміші на основі різного процентного співвідношення арабіки та робусти. У робусті міститься більше кофеїну, тому вона ідеально поєднується з вишуканою арабікою. Цей сорт відповідає за золотисту пінку крема.

Після вибору сорту зерна, рекомендуємо звернути увагу на такі пункти:

Ступінь обсмаження кави

Фахівці поділяють рівень обсмаження кави на три основні види:

  • Світле (обробка за температури 180-205°C). Приготований напій не міцний, з тонкою ноткою кислинки та неймовірним хлібним ароматом. Колір зерна світло-коричневий, а присмак має фруктові та квіткові відтінки. Найкраще готувати таку каву в аеропресі, крапельним методом. Саме так проявляється весь спектр смакового букета й аромату. Не варто використовувати сировину для приготування в домашніх кавоварках, напій набуде занадто кислого смаку.

  • Середнє (обсмажування при температурі 210-230°C, зерно коричневе з білою прожилкою). Найпопулярніший метод обсмажування в усьому світі. Цей тип обробки дає змогу розкрити всі тонкощі обраного зерна і підкреслити його індивідуальність. Кава виходить в міру насиченою, смак розкривається повільно і повноцінно, залежно від сорту. Приготувати напій можна будь-яким методом: турка, кемекс, фільтр, френч-прес, краплинні та ріжкові кавоварки, а також автоматичні кавомашини. Середнє обсмажування є універсальним.

  • Темне (обробка за температури 240-250°C). Обсмажування називають Іспанським або Італійським. Зерна мають насичено коричневий колір, виділяються ефірні олії. Від цього зерно має маслянисту, блискучу поверхню. Обсмажувати зерна до темного рівня можуть тільки справжні професіонали, оскільки варто трохи перетримати зерно або перевищити температуру, і виходять кавові вуглинки. Напій позбавлений кислуватого відтінку, він трохи гіркуватий, дуже насичений і тягучий. Чи знайдуться поціновувачі напою в чистому вигляді? Безумовно. Однак часто його поєднують із молоком, морозивом і вершками.

Свіжість 

Одразу після обсмажування кавові зерна пахнуть неприємно, тому не варто гнатися за продуктом просто з-під ростера. Протягом 30 днів після обробки, кава максимально розкриває аромат і смаковий потенціал, відповідно обирати продукт краще не більш ніж через 30 днів після обсмажування. Розкривши упаковку, має відчуватися шикарний, не різкий, кавовий аромат. Ніяких сторонніх запахів, цвілі, горілості! 

Роблячи вибір на користь кави в зернах https://coffeeok.com.ua/ua/kofe/kofe-v-zernah або будь-якої іншої, спирайтеся на особисті смакові переваги. Як їх дізнатися? Провести невеликий гастрономічний експеримент і спробувати кілька різних видів кави.

Вплив сорту зерен на смак кави

Арабіка і робуста, про яку йшлося вище, дуже відрізняються, але у відмінності таїться їхня сила. Вони доповнюють один одного, даруючи унікальні купажі. Сортів арабіки та робусти дуже багато, запам'ятовувати їх усі не варто. Однак, ось чотири найпопулярніші:

  • Тіпіка. Стародавній і мега популярний сорт арабіки. Смак яскравий, збалансований зі щільним тілом і яблучною кислотністю.

  • Бурбон. Пікантна і насичена кава з м'яким тілом і низькою кислотністю. Завдяки горіховим і квітковим ноткам, її можна споживати без цукру.

  • Марагоджип. Характеризується великою кількістю корисних речовин, терпким тілом і витонченим ароматом. Цінується за гіркуватість смаку і шикарний колір.

  • Мокко. Один із найкращих сортів кави! Тіло густе з насиченим ароматом, унікальним винним і шоколадним смаком з фруктовим відтінком.

У хорошій, преміальній каві переважає солодкість і кислинка, не гіркота. Гірчинка – так, але не гіркота! Важливу роль відіграє «тіло кави» - це сукупність усіх відчуттів під час процесу вживання напою. Хороша кава https://coffeeok.com.ua/ua/kofe характеризується приємним, м'яким, вершковим, оксамитовим тілом. Погана - сухістю, прілістю, грубістю. Якщо говорити про терпкість, то вона може бути присутня в помірній кількості, її порівнюють і зіставляють з хорошим, терпким вином. Післясмак натурального, преміального напою - виключно солодкість. Суміш солодощі, кислинки та гіркуватості характеризує простий, але гарний вид кави, якщо в післясмаку читається тільки гіркота, і нічого більше – напій не з найкращих. Хороша, смачна кава ніколи не має солоних ноток – це відверто поганий продукт, неправильної обробки.

Отже, не потрібно боятися експериментувати та пробувати нові смаки, це приємний і «смачний» досвід. Важливо звернути увагу на смакові особливості, якість сировини, вибрати відповідний магазин з оригінальною продукцією і насолоджуватися шикарною кавою!

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
live comments feed...