Новини компаній
11:00, 13 липня

Чим нагодувати дитину

Новини компаній

Після того, як батьки навчилися, “як” нагодувати своїх маленьких нехочух, опанувавши кілька циркових вистав, завчивши напам'ять із десяток казок і  полюбивши кільканадцять ігор, постає питання “чим” годувати малих так, щоб і смачно, і різноманітно, і корисні харчові звички виховати. 

Ми розпитали кількох мам, як вони обирають основні продукти харчування: молоко, м'ясо, фрукти й овочі -  і як, власне, визначають, чи дитині можна.  Що з цього вийшло, читайте далі.

Одвічне питання – чим годувати дитину? Хтось довго не обирає та купує продукти в супермаркеті. А є інша частина батьків, які витрачають купу часу та коштів на “домашні” продукти з села. Мами та тати хочуть дати дитині лише найкраще й тому готові їхати ледь не в сусідню область по фермерське м’ясо, свіженьке молоко та сир. 

“Фермерське” залишається в топі батьківського рейтингу. Але “фермерське” не означає безпечне. Безпечний продукт харчування – той, що продається в спеціально обладнаній для цього точці реалізації, виготовлений відповідальним фермером і має документальне підтвердження безпечності продукції.

Як обирають продукти українські мами

Багато хто звик покладатись на особисту довіру до продавця. А при виборі фермерського продукту безпечним вважає той, що продає охайний на вигляд продавець. 

Мене бабуся чоловіка навчила так обирати молочку: спочатку треба подивитись на хазяйку. Якщо вона охайно вдягнена, має чисті руки, то, значить, й корова в неї чиста та доглянута. Та й по обличчю можна побачити, наскільки добросовісна продавчиня. До того, на базарі можна спробувати те, що будеш брати – ділиться секретами мама Олена.  

Крім того, є віра в магічну фразу “а у вас свіже, бо мені для дитини”, після якої продавець вмить починає запевняти, що корову щойно видоїли, а яйця на базар принесла сама курка. 

По певні продукти їздимо з мамою на базар за місто. Купуємо все у продавців, які вже більше як 10 років там торгують і зарекомендували добре себе. Вони можуть порадити найкращий товар. Молоко, сметану, кисломолочний сир теж купуємо в “маминого продавця”, який привозить цей товар на їхню вулицю вже років 6-8. Інцидентів не було, а мама одного разу бачила їхніх корів. Звичайно, дослідів і випробувань не робили, дивимось тільки на свіжість і смак продуктів – каже ще одна мама Ірина. 

Проте зовнішній вигляд чи кількість років, проведених за прилавком на базарі, не є автоматичною гарантією якості та безпечності продуктів. І в разі виникнення проблем зі здоров’ям у дитини після вживання неперевіреного продукту, відповідальність ніхто не понесе. Звичайно, жити в тотальній недовірі до всіх фермерів не вихід. Однак варто розуміти, що відповідальність за безпечність продуктів на вашому столі лежить як на фермерові, так і на вас. 

Батьківські вірування, відшліфовані поколіннями 

Не все, що вирощено на городі чи вироблено фермером автоматично стає якісним та безпечним. Якщо ця фраза раптово перевернула ваш світогляд догори дриґом,  перечитайте її ще раз. 

Овочі, фрукти та ягоди треба купувати лише “з грядки” й у сезон

Щороку обговорення корисності ранньої городини, як правило, відкриває полуниця. Батьки хочуть побалувати своїх дітей смачненьким, але не поспішають купувати через страх перед нітратами. Проте технології вирощування, клімат та сорти полуниці  істотно змінилися. Сьогодні вона достигає на 2-3 тижні раніше, ніж 5-10 років тому. Також завжди є страх перед розмірами ягоди. Покупці побоюються, що велика ягода -  це ознака “нітратності”, і надають перевагу меншим, купуючи їх на стихійних ринках чи з рук. Проте небезпечною полуницю робить не розмір, а ґрунт та обробка кущів пестицидами, а також місце реалізації. 

Далі тему нітратів підхоплює кавун. Покупку першого в сезоні кавуна батьки намагаються відтермінувати через той самий страх нітратів. Насправді в кавунах не найбільший вміст нітратів –  у середньому 60 міліграмів на 1 кг. До прикладу, 2500 міліграмів на один кілограм може міститися в селері, крес-салаті, салаті латук, столовому буряку, шпинаті та руколі. 

Якщо продавець має підтверджуючі документи й реалізує продукцію в спеціально обладнаному місці, то нітратофобія серед батьків є виправданою лише за умови: зважати на безпечність коли, обираєш будь-який продукт харчування: чи то ранню городину, чи то яйця, чи то молоко, чи то  м'ясо. 

Яйця краще купувати домашні: у них більше користі

Домашні курячі  яйця заведено вважати більш свіжими та корисними. Проте термін зберігання цього продукту за кімнатної температури становить не більше 25 днів. І якщо купувати яйця з рук або у фермера, який не слідкує за строком придатності, можна отримати небезпечний продукт. 

Молочні та м’ясні продукти у фермера кращі, бо без антибіотиків і домішок

Насправді якщо продавець або виробник не віддають свою продукцію до лабораторії на контроль, то дізнатись, чи є у складі м’яса чи молока “зайві” елементи, споживачу неможливо. Тому відмінні смакові якості домашнього молока чи сиру не дають вам гарантії, що корову в цей період не лікували антибіотиками, а в сир не додали хлористого кальцію, щоб отримати більше продукту з 1 л молока.

Проблеми зі здоров’ям у дорослих та дітей після вживання м’яса чи молока можуть виникнути і через неналежне зберігання. Згадайте останній раз, коли ви купували домашнє молоко чи сметану, у якій тарі вам їх продавали і за якої температури? Ймовірно, це була пластикова пляшка й пластмасовий контейнер, а м’ясо на базарі й взагалі без пакування. Зважайте, що натуральна сметана від моменту виробництва може зберігатись 72 години та температури не вище ніж 6 градуси, якщо відсутнє герметичне пакування. А в молоці починають рости непотрібні бактерії вже через дві години після надою. 

Вживання продукції, яка і продається стихійно і не має документальних доказів безпечності, може бути дуже небезпечним, особливо для дітей.

Хто винний і що робити?

Як бачите, фермерські продукти можуть бути небезпечними. І справа не в злих намірах фермерів, а в банальному незнанні сучасних технологій виробництва, які значно підвищують рівень безпечності продуктів харчування. 

Нам, споживачам, варто переглянути споконвічні міфи про продукти харчування і, головне, спонукати фермерів до відповідального й безпечного виробництва гривнею: 

! ніколи не купувати продукт харчування на стихійних ринках

! завжди запитувати в продавця чи фермера, якщо він і є продавець, документальне підтвердження безпечності продукції

! шукати відповідальних фермерів і купувати “домашнє” у них. 

Перевірте себе, чи вмієте ви обирати безпечні фермерські продукти: пройдіть тест у Фермер Боті та діліться ним з іншими батьками маленьких нехочух. 

Чим нагодувати дитину, фото-1
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...