Затверджено протиепідемічні заходи для закладів громадського харчування

Затверджено протиепідемічні заходи для закладів громадського харчування

Головний державний санітарний лікар України Віктор Ляшко  видав постанову №57 «Про затвердження протиепідемічних заходів у закладах громадського харчування на період карантину у зв’язку поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)».

У документі зазначено, що відповідальність за організацію та виконання протиепідемічних заходів покладається на керівника та/або адміністратора закладу.

Персоналу мають перед початком робочої зміни вимірювати температуру та не допускати до роботи з ознаками респіраторних захворювань.

Персонал закладу забезпечується засобами індивідуального захисту із розрахунку 1 захисна маска на 3 години роботи. Засоби індивідуального захисту мають бути в наявності із розрахунку на не менше, ніж 2 робочі дні.

Відвідувачам на вході до закладу мають вимірювати температуру, столики мають знаходитись на відстані не менше 2 метрів один від одного, один стіл може бути поділений перегородкою.

Окрім цього:

-меню розміщуються для безконтактного ознайомлення біля входу або місця прийняття замовлення, у кількості, достатній, щоб уникнути скупчення людей, або на столах з матеріалу, що дозволяє проведення обробки дезінфекційним засобом. Дозволяється видача одноразових паперових меню з їх подальшою утилізацією; 

-видача замовлень в багаторазовому посуді здійснюється виключно за наявності умов для механізованого миття посуду з застосуванням посудомийної машини; 

-дозволяється користуватись одноразовим посудом з картону або паперу. Прибори та додатки до напоїв (цукор, мішалки, трубочки тощо) мають бути в індивідуальній упаковці; 

-забезпечується можливість безготівкового (безконтактного) розрахунку.

Окремо прописані умови для роботи закладів, що здійснюють обслуговування на виніс та/або на відкритих (літніх) майданчиках. А саме:

-прийом замовлень відбувається дистанційно (телефоном, з використанням засобів телекомунікацій), через спеціально облаштоване вікно (вхідні двері) закладу або безпосередньо через персонал закладу, які здійснюють обслуговування клієнтів на відкритих (літніх) майданчиках (офіціантів); 

-видача замовлень клієнтам або офіціантам та розрахунок здійснюється через спеціально облаштоване вікно або через вхідні двері закладу; 

-видача замовлень на виніс здійснюється виключно в закритій тарі/упаковці; 

-персонал, що здійснює обслуговування на відкритих (літніх) майданчиках отримує замовлення та здійснює розрахунок без входу до приміщення.

У закладах, що здійснюють обслуговування в приміщенн, ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ: 

-самостійний вхід відвідувачів до закладу без супроводу представника персоналу закладу;

-функціонування дитячих кімнат; 

-проведення заходів визначених Кабінетом Міністрів України; 

-приготування їжі на відкритих кухнях (окрім тих, що відгороджені від відвідувачів перегородкою); 

-функціонування буфетів (окремих зон) самообслуговування, в тому числі для самостійного наливу напоїв клієнтами; у закладах швидкого харчування страви, напої, підноси та столові прибори повинні видаватися персоналом на прохання відвідувача.

Із повним тестом Постанови можна ознайомитись за посиланням

громадське харчування правила карантин
Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции
Оцените первым
(0 оценок)
Пока еще никто не оценил
Пока никто не рекомендует
Авторизируйтесь ,
чтобы оценить и порекомендовать

Комментарии